Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Is er een medicijn tegen reukverlies door corona?

05 januari 2022

De NOS schrijft dat het UMC Utrecht werkt aan een medicijn tegen reukverlies door corona. Het ziekenhuis wil onderzoeken of prednisolon, een al bestaande ontstekingsremmer, aanhoudend reukverlies kan verhelpen. Het onderzoek is pas net begonnen, het is nog niet duidelijk of het medicijn inderdaad werkt.

Mensen die besmet raken met het coronavirus hebben regelmatig last van reuk- en smaakverlies. Meestal gaat dat snel weer over, maar soms blijven de klachten aanhouden. Onderzoekers denken dat dat komt door een ontsteking rond de reukzenuw. Daarom zou het kunnen dat een ontstekingsremmend medicijn zoals prednisolon, daar tegen kan helpen. Uit eerdere kleine onderzoeken blijkt een mogelijk gunstig effect, maar er is verder onderzoek om daar meer duidelijkheid over te krijgen. Ook moet de mogelijke werkzaamheid worden vergeleken met de bijwerkingen van het medicijn.

Het UMC Utrecht is nu zo’n onderzoek begonnen. Mensen die in de afgelopen 12 weken een corona-infectie hebben doorgemaakt en sindsdien minimaal 4 weken reukverlies hebben, kunnen nog meedoen aan het onderzoek.
Meer informatie is te vinden in dit duidelijke bericht van de NOS en dit persbericht van het UMC Utrecht.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.