Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Tweede farmaceut komt met vaccin: ‘94,5 procent effectief'”

17 november 2020

Alle landelijke media schrijven, kort na berichtgeving van een andere farmaceut, over een tweede potentieel vaccin tegen het coronavirus. In een persbericht van farmaceut Moderna worden “tussentijdse resultaten” beschreven van een onderzoek bij ruim 30.000 mensen in de Verenigde Staten. De helft van de deelnemers kreeg het beoogde corona-vaccin, de andere helft een placebo-vaccin (dus zonder werkzame stof). In totaal raakten daarvan tot nu toe 95 mensen besmet met het coronavirus: 5 van hen hadden het corona-vaccin gekregen, de andere 90 het placebo-vaccin. Ook bleek dat de mensen die ondanks het corona-vaccin toch besmet waren geraakt, daar niet ernstig ziek van werden. Moderna stelt bovendien “dat het vaccin over het algemeen goed werd verdragen” en “bijwerkingen mild waren”. De farmaceut verwacht binnenkort de definitieve resultaten van het onderzoek bekend te maken.

De resultaten zijn – net als die van Pfizer – vooralsnog alleen in samenvatting te lezen in een persbericht, en nog niet uitgebreid openbaar voor onafhankelijke onderzoekers. Dat maakt dat de resultaten nog niet goed op waarde zijn te schatten. Bovendien is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe lang het vaccin mensen bescherming geeft. Desondanks stemt het optimistisch dat ook dit tweede vaccin volgens deze eerste berichten werkzaam en – in ieder geval op korte termijn – voldoende veilig lijkt.

Een voordeel van het vaccin van Moderna voor de praktijk is dat de vaccins langer buiten de diepvries kunnen worden bewaard dan die van farmaceut Pfizer. Maar voor het zover is moeten eerst de verdere onderzoeksresultaten én goedkeuring van het vaccin door het Europees Medicijnagentschap (EMA) worden afgewacht. Dat heeft laten weten het vaccin nu “gedurende het nog lopende onderzoek” al te gaan beoordelen. Daarbij wordt benadrukt “dat het vaccin op de gebruikelijke manier wordt beoordeeld op effectiviteit, veiligheid en kwaliteit”. Het is nog niet duidelijk wanneer daar meer duidelijk over zal worden. In dit bericht van de NOS vind je meer achtergrondinformatie bij het nieuws van Moderna.

Naar verwachting zullen de komende weken steeds meer berichten verschijnen over potentiële corona-vaccins, ofwel van weer andere farmaceuten, ofwel nieuwe berichten over de vaccins van Pfizer of Moderna. Op deze pagina van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie kun je achtergrondinformatie vinden en verschijnt een wekelijkse update over de verschillende vaccins.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.