Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

Werkt het Janssen-vaccin niet tegen de delta-variant?

22 juli 2021

Gisteren schreven vrijwel alle landelijke media dat het Janssen-vaccin niet goed zou werken tegen infectie met de delta-variant van het coronavirus. De Volkskrant en Algemeen Dagblad kopten zelfs dat mensen die met het Janssen-vaccin zijn gevaccineerd mogelijk “een extra prik” nodig hebben.
Helaas blijkt die berichtgeving erg voorbarig en ongenuanceerd. Allereerst blijkt de bron een onderzoek dat is uitgevoerd in een laboratorium, wat om verschillende redenen niet is te vergelijken met de dagelijkse praktijk. Bovendien is het onderzoek een voorlopige publicatie die nog niet door onafhankelijke onderzoekers is beoordeeld.
Uit recente, betrouwbaardere onderzoeken bleek juist dat het Janssen-vaccin prima bescherming lijkt te bieden, ook tegen de delta-variant (zie hier en hier). Onderzoek dat momenteel in de normale buitenwereld (en dus niet in het laboratorium) wordt uitgevoerd zal daar verdere duidelijkheid over moeten geven.

De waarde van wetenschappelijk onderzoek kan aan de hand van vele principes worden beoordeeld, maar twee daarvan zijn toch wel erg belangrijk: onderzoeksresultaten hebben pas echt meerwaarde als ze vóór publicatie eerst door onafhankelijke onderzoekers worden beoordeeld, en onderzoek in een laboratorium is vrijwel nooit direct te vertalen naar de mens in de dagelijkse praktijk. Het is daarom opvallend hoe makkelijk de media zich hebben laten verleiden tot paniekerige berichtgeving op basis van een onderzoek dat aan geen van deze twee principes voldeed.

Tot slot willen we als redactie van Dokter Media ook aandacht vragen voor de ethische vraag of je al een eventuele tweede (of derde) vaccinatie moet suggereren, op een moment dat een groot deel van de wereldbevolking überhaupt nog niet is gevaccineerd. Wat ons betreft is het antwoord daarop duidelijk.


Een bericht door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.