Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Internisten: coronapatiënten lijken minder ziek, ligduur in ziekenhuis ingekort”

03 oktober 2020

Uit een inventarisatie door de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) onder artsen in verschillende ziekenhuizen, blijkt dat patiënten die worden opgenomen vanwege infectie met het coronavirus (Covid-19) “minder ziek lijken te worden”. Zo zouden patiënten een kortere ziekenhuisopname nodig hebben dan tijdens de eerst golf besmettingen. Ook lijkt het percentage patiënten dat moet worden opgenomen op de intensive care een stuk lager te zijn dan eerder dit jaar. De NIV concludeert daarom dat “patiënten met Covid-19 een minder ernstig ziektebeloop lijken te hebben”, wat de suggestie wekt dat het coronavirus minder gevaarlijk is geworden. Dat is echter om verschillende redenen een te snelle conclusie.
Ten eerste lijkt de gemiddelde leeftijd van de patiënten die momenteel worden opgenomen in het ziekenhuis lager dan die van patiënten tijdens de eerste golf. Jongere patiënten worden over het algemeen minder ziek van Covid-19 dan oudere patiënten. Ten tweede is er inmiddels meer bekend over de behandeling van Covid-19, wat ook een gunstiger beloop kan verklaren. Tot slot berust het beschreven verschil op een globale peiling en niet op een uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek.
Het zou natuurlijk mooi nieuws zijn als inderdaad blijkt dat patiënten tegenwoordig minder ziek worden van Covid-19, maar of dat echt zo is zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Zeker op individueel niveau is het nog te vroeg om te stellen dat het virus minder gevaarlijk is dan tijdens de eerste golf. Wel is er inmiddels behandeling mogelijk bij ernstig zieke patiënten, waardoor zij een grotere kans hebben op herstel.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.