Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Alle Nederlanders kunnen vanaf vandaag coronacheck doen”

26 april 2020

Algemeen Dagblad schrijft dat “alle Nederlanders vanaf nu een coronacheck kunnen doen”. Wat is dit precies voor ‘check’ en wat is de betrouwbaarheid hiervan?

Het betreft hier de app De Corona Check, een initiatief van onder andere het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, die ondersteuning biedt aan mensen die zich zorgen maken over het coronavirus of klachten hebben die daar op zouden kunnen wijzen. Gebruikers van deze app geven zelf aan in welke mate ze bepaalde symptomen hebben, zoals koorts en hoesten. Vervolgens bekijkt een team bestaande uit artsen en verpleegkundigen deze gegevens op afstand en bepalen op basis hiervan hoe waarschijnlijk het is dat iemand een infectie door het coronavirus heeft. Zij geven via de app adviezen en nemen zo nodig (telefonisch) contact op met de gebruiker.

Voordat de coronacrisis ontstond werd deze app gebruikt voor patiënten met chronische ziekten. Sinds half maart gebruikt het OLVG deze app onder de naam OLVG Corona Check speciaal voor gebruikers van haar eigen ziekenhuisregio. Het OLVG hoopte met de app onder meer de toestroom van patiënten naar het ziekenhuis beter te kunnen reguleren. De app wordt nu uitgebreid naar heel Nederland en de naam is daarom veranderd in De Corona Check. Ook gaat het OLVG op proef kijken wat de waarde is van het thuis meten van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatie) en eventueel afnemen van een bloedtest. Deze proef wordt vooralsnog alleen onder medewerkers van het OLVG gehouden en geldt dus niet voor heel Nederland.

Het is belangrijk te benadrukken dat deze app geen test is waarmee direct vastgesteld kan worden of er daadwerkelijk sprake is van een infectie door het coronavirus. Met de app wordt dus ook niet bijgehouden welke Nederlanders wel of geen coronavirusinfectie hebben (gehad). De mate van betrouwbaarheid van de app is bovendien nog niet bekend, zoals twee artsen onlangs in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schreven.

De app is dus een manier om op afstand te kunnen inventariseren of mensen klachten hebben die bij een coronavirusinfectie kunnen passen, maar bij dringende klachten is het algemene advies om niet te wachten op het antwoord via de app maar zelf direct actie te ondernemen via het bellen van de huisarts of 112.

Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.