Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Groot alarm om coronavirus: WHO spreekt van internationale noodsituatie”

02 februari 2020

De berichtgeving omtrent het coronavirus gaat snel en is – ook voor Dokter Media – niet continu bij te houden. Op veler verzoek echter, zeker nu de Wereldgezondheidsorganisatie vanwege dit virus een internationale gezondheidscrisis heeft afgekondigd, geven we hier een overzicht van de achtergronden en betrouwbare bronnen bij dit nieuws. Dit review is dus geen nuancering van de berichtgeving.

Een review door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier


Wat is er op te maken uit de titel?

Alle media schrijven over het coronavirus en hebben rubrieken als “dit weten we tot nu toe” en “wat weten we nu van de coronacrisis?”. Waar kun je terecht voor de laatste inzichten en adviezen? En hoe nieuw is dit coronavirus eigenlijk?
RTL Nieuws meldt ook nog “een run op mondkapjes”, terwijl datzelfde nieuwsbericht eindigt met de mededeling dat “weinig onderzoek de voordelen buiten het ziekenhuis heeft aangetoond”. Is er al iets dat helpt als bescherming tegen het virus? En wat dan?

Waar komt dit nieuwsbericht vandaan?

In de regio Wuhan in China is er een uitbraak van een nieuw coronavirus dat koorts en luchtwegklachten geeft en van mens op mens overdraagbaar is. Hoe besmettelijk het virus is en hoe snel het zich verspreidt, is nog niet geheel duidelijk.

Op 30 januari 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid uitgeroepen. Dit betekent dat hier sprake is van “een buitengewone gebeurtenis” die “een bedreiging vormt voor de volksgezondheid voor andere landen door de internationale verspreiding van een ziekte” en die “mogelijk een gecoördineerde internationale reactie vereist”. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat Nederland goed voorbereid is op deze fase.

Het RIVM informeert Nederlandse ziekenhuizen en artsen over de laatste ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Bij verdenking op het coronavirus hebben het RIVM en het Erasmus MC testen beschikbaar. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich volgens het RIVM op dit moment geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent in de regio Wuhan zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

Is dit echt iets nieuws?

Het coronavirus is niet nieuw. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als hét coronavirus: het is een groep virussen waarvan er op dit moment zeven varianten bekend zijn die de mens kunnen infecteren. Het werd voor het eerst ontdekt in 1960. Er duiken vaker nieuwe varianten van zo’n coronavirus op. Dit gebeurt gewoonlijk op plekken waar mens en dier in nauw contact staan, zoals op levende-dierenmarkten (die voorkomen in Azië). Bekende varianten zijn het SARS- en MERS-virus, die in respectievelijk 2002 en 2012 voor het eerst werden beschreven en die leidden tot duizenden besmettingen en enkele honderden doden in vooral Azië. Hierdoor zijn Aziatische landen nu voorbereid om snel te handelen wanneer een nieuw coronavirus opduikt.

Sinds de WHO heeft vastgesteld wanneer een uitbraak daadwerkelijk ‘een internationale bedreiging voor de volksgezondheid’ is, hebben zij dit zesmaal uitgeroepen. Behalve de SARS- en MERS-virussen ging het onder andere om Zika in 2016 en Ebola in 2014 en 2019.

Maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen zijn op dit moment niet anders dan voor alle andere virussen die griep of verkoudheid kunnen veroorzaken: handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en gebruik van papieren zakdoekjes. Wetenschappelijk onderzoek naar het nut van mondmaskers om verspreiding van virussen tegen te gaan is beperkt. In 2006 concludeerden onderzoekers op basis van resultaten van zes eerdere onderzoeken dat er weinig bewijs is dat mondmaskers het risico op verspreiding beperken. Het ging hier wel om een griepvirus. Bij gebruik van mondmaskers lijkt het in ieder geval belangrijk om deze volledig te laten sluiten tegen het gezicht aan, anders werkt het in ieder geval niet.

Wat kunnen we hier nu concreet mee?

Over het nieuwe coronavirus waar vrijwel alle media dagelijks over berichten wordt steeds meer bekend en de situatie lijkt van dag tot dag te veranderen. Wij adviseren om voor actuele informatie de volgende websites in de gaten te houden:

Bij klachten van verkoudheid of hoesten is de kans voor mensen in Nederland veel groter dat zij griep of een ander verkoudheidsvirus hebben dan infectie met het nieuwe coronavirus. Er wordt door het RIVM geadviseerd wel contact op te nemen met je huisarts als je:

  • Koorts hebt met luchtwegklachten, en
  • De afgelopen twee weken in de regio Wuhan in China bent geweest, of
  • De afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

In het algemeen wordt besmetting door virussen voornamelijk voorkomen door hygiënemaatregelen, zoals handen wassen. Voor het nut van gebruik van een mondmasker ter voorkoming van verspreiding is weinig bewijs.

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.