Berichten van Dokter Media

Dokter Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws.

“Na halfjaar maar 5 procent coronapatiënten klachtenvrij: ‘Ellende duurt voort'”

04 oktober 2020

Algemeen Dagblad stelt dat “genezen coronapatiënten een halfjaar na hun infectie nog met talrijke klachten blijken te kampen”; slechts 5 procent van deze patiënten zou geheel klachtenvrij zijn. Dat zou blijken uit onderzoek door het Longfonds, dat in vergelijkbare bewoording spreekt van een “een zorgwekkend beeld”. Het is echter belangrijk hier direct bij op te merken dat dit onderzoek uitsluitend is uitgevoerd bij patiënten die zelf al hadden aangegeven nog klachten te houden na infectie door het coronavirus. De genoemde getallen gelden dus nadrukkelijk niet voor coronapatiënten in het algemeen.
Verreweg de meeste patiënten die een infectie met het coronavirus doormaken herstellen snel en zonder blijvende klachten. Dat neemt niet weg dat er ook patiënten blijken te zijn die nog lange tijd na de infectie klachten houden. Dat is zonder meer een belangrijk probleem, maar daar wordt opnieuw op een bijzonder ongenuanceerde manier aandacht voor gevraagd.

Dokter Media schreef eerder ook al over dit onderzoek door het Longfonds. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven opgezet om langdurige klachten na Covid-19 te onderzoeken (lees bijvoorbeeld hier) en patiënten te ondersteunen (zoals via de website C-support). Ook verscheen er onlangs nog een publicatie over in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


Geschreven door: de redactie
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier

Nieuwsbrief

Over Dokter Media

Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.

Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.

Betrouwbare website

Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.