“Corona veroorzaakt beroertes bij dertigers en veertigers”
De Telegraaf schreef onlangs dat artsen in New York waarschuwen dat gezonde jonge coronapatiënten die geen ernstige ziekteverschijnselen hebben, getroffen kunnen worden door een beroerte. Volgens een bericht in de Amerikaanse krant The Washington Post — wat door verschillende heftige woordkeuzes als zeer stemmingmakend omschreven kan worden – zou er in New York een ‘verzevenvoudiging’ zijn van patiënten jonger dan 50 jaar die een beroerte krijgen. Amerikaanse artsen zouden hebben gezegd dat dit ‘een te sterk signaal is om toevallig te zijn’ en daarom een verband met het coronavirus vermoeden.
Aanleiding van de berichten is een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine, waarin artsen van de Mount Sinai ziekenhuizen in New York vijf patiënten jonger dan 50 jaar beschrijven die een beroerte kregen en daarna ook besmet bleken met het coronavirus. Uit het artikel blijkt echter ook dat drie van de patiënten al een verhoogd risico hadden op een beroerte door onderliggende problemen zoals hoge bloeddruk, suikerziekte of een verhoogd cholesterol; één van hen had al eens een beroerte doorgemaakt. Verder is interessant te vermelden dat in New York volgens de statistieken iedere week tien beroertes bij mensen jonger dan 50 jaar voorkomen, wat het niet ondenkbaar maakt dat er nu in twee weken tijd vijf patiënten terechtkomen in de Mount Sinai ziekenhuizen. Een aantal van de patiënten heeft ook aangegeven langer gewacht te hebben met het bellen van het noodnummer omdat ze niet tijdens de huidige pandemie naar het ziekenhuis wilden, wat mogelijk negatief bijgedragen kan hebben aan het beloop van hun klachten.
De Mount Sinai ziekenhuizen behandelen volgens de New Yorkse artsen normaal 0,7 patiënten jonger dan 50 jaar met een beroerte per twee weken en nu dus vijf, wat zeker opvallend is (en dus strikt genomen inderdaad ‘een verzevenvoudiging’) maar niet direct een verband met het coronavirus aantoont. De publicatie vermeldt dan ook dat ‘ruimte wordt geven om individuele gevallen te presenteren zodat er mogelijk interessante verbanden worden beschreven waar men aandacht voor moet hebben’, maar dat ‘deze patiëntbeschrijvingen moeten worden gezien als observaties en niet als aanbevelingen voor medische behandeling’.
Het is daarom op basis van deze waarnemingen te stellig om te zeggen dat het coronavirus beroertes veroorzaakt bij gezonde jonge mensen — iets wat ook nog niet ondersteund wordt door cijfers uit bijvoorbeeld China. Overigens komt een verhoogde kans op bloedstolsels bij coronavirusinfectie wel steeds duidelijker uit onderzoek naar voren (zie bijvoorbeeld hier en hier) en is een verband tussen het coronavirus en beroertes mede daarom ook zeker niet uit te sluiten. Maar zoals de New Yorkse artsen zelf al schrijven: dat moet nog verder worden onderzocht.
Geschreven door: de redactie i.s.m. Frank Leeman, factchecker bij FactGurus
Link naar nieuwsbericht: klik hier
Link naar originele bron: klik hier
Nieuwsbrief
Over Dokter Media
Dokter Media is een platform ter nuancering en duiding van medisch nieuws.
Dokter Media is een initiatief van artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron.
Betrouwbare website
Onze website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.